Här är
recepten!
|
Vi kommer med mer
recept, hör |
av er om ni saknar ett
recept! |
|
|
TOMATSOPPA
Tomatsoppa som vi gör den mitt i Värmland
Det här är Angelas version av den berömda spanska
Gazpachosoppan, som kan serveras antingen kall eller
varm. Man kan använda antingen gurka eller squash. På
hösten föredrar Angela squash eftersom gurkan då kan
vara lite besk.
|
Till fyra personer
500 g färska tomater
2 bifftomater ca 200 g
1/2 färsk gurka eller 300 g squash
1 gul lök
1 normalstor purjolök, ta även med det gröna
1 röd paprika
Citron eller vitvinsvinäger
Olivolja
Salt och svartpeppar
|
Mycket persilja, minst 1 dl finhackad
Cirka en liter vatten
Lite honung om det behövs
Så här gör man: Bifftomaterna skållas och skalas. Skala
även gurkan eller squashen och löken. Kärna ur paprikan och
skär allt i mindre bitar. Kör grönsakerna i mixer eller
matberedare tillsammans med de passerade tomaterna.
|
Späd med vatten till soppkonsistens och
smaka av med salt och svartpeppar. Balansera smaken i soppan med hjälp av citron eller vinäger
och persilja. Ett par droppar av en god olivolja ger en
fin avrundning.
Servera soppan direkt kall eller värm den före
servering, härligt nu på hösten.
|
|
FOCACCIABRÖD
Till 1 bröd
25 g jäst
3 1/2 dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
7-8 dl Special vetemjöl
olivolja till pensling
ca 20 urkärnade svarta oliver
några kvistar rosmarin
1-2 tsk flingsalt
|
Gör så här: Smula ner jästen i en bunke. Värm
vattnet fingervarmt (37 grader) och rör ut jästen med lite av
vattnet.
Tillsätt sedan resten av vattnet, olja, salt. Blanda nu lite i
taget av mjölet, degen ska nu arbetas smidig och jäs den sedan
övertäckt i ca 30 min. Platta till degen direkt på en plåt som
är täckt med bakplåtspapper. Jäs degen övertäckt i ca 30
min.
Pensla över olivoljan och placera delade oliver och rosmarinblad,
tryck ner dem med fingrarna och gör även några gropar här och
där i degen. Strö över lite flingsalt.
Grädda brödet i mitten av ugnen ca 15-20 min. i 225 grader.
Låt brödet svalna innan ni skär upp det i fyrkantiga bitar.
|
|
TOMATMARMELAD
Till en sats
500 gram små tomater
1 tsk melatin (röd)
3 dl syltsocker
1-2 kanelstänger
|
Så här gör man: Skålla och skala tomaterna,
skiva upp tomaterna och koka dem mjuka. Tillsätt
därefter syltsockret , melatinet och kanelen.
Blanda ordentligt och låt det sedan koka upp under
omrörning. Sänk värmen och koka samman till en bra
konsistens. Ta bort kanelstängerna.
Häll upp på väl rengjorda burkar och förslut när
marmeladen svalnat lite.
|
|
MORS SMÅLANDSKRINGLOR
Till 32 kringlor behöver
man:
knappt 5 dl mjöl (225 g)
1 msk socker
1 tsk bakpulver
150 g smör
3 st kokta , skalade och rivna potatisar (225 g)
socker att doppa kringlorna i
|
Så här gör man:
Blanda mjöl, socker och bakpulver och skär ner det rumsvarma smöret.
Blanda i den kokta och rivna potatisen. Knåda till en deg. (Detta
går också bra att göra i en matberedare)
Dela degen i fyra delar och varje del i 8 delar.
Rulla ut varje bit till en kringla. Doppa kringlorna i strösocker.
Grädda i mitten av ugnen i 200 - 225° i 12-15 minuter.
|
|
ANGELAS OSTKAKA
Till 6 personer:
1/2 kg soccini/spagettipumpa
2 dl mjölk
1/2 dl socker
1/2 vetemjöl
2 ägg
50 g sötmandel
2 bittermandlar
en liten nypa salt
|
Angela har minnen från sin barndom när hon var på kalas hos
mormor och morfar i Småland, där serverades en ostkaka med
körsbärssylt, som hon inte glömmer och här kommer ett recept
som påminner om denna kalasgoda kaka.
Så här gör man:
Skala och kärna ur soccinin, skär den i små bitar och koka så
den blir mjuk, häll av allt vatten, mosa med en potatismosare.
Mal mandeln, blanda mjölk, ägg, mjöl, socker och salt. Rör
sedan i den malda mandeln och mosade soccini/spagettipumpa. Häll
i en smord ungsfast form och grädda kakan i 200 grader i 40-45
min på nedersta falsen i ugnen.
Skär kakan i fyrkantiga bitar och srevera den med vispad grädde
och körsbärs- eller lingonsylt.
|
|
|
|