Hur gör man:
|
Man kan ta vilka äpplen som
helst men välj gärna om du kan både söta och syrliga. Det
går bra med fallfrukt men det får inte finnas mögel, rena ska
de också vara, mycket viktigt.
Många äpplen kan vara skadade av insekter som äpplevecklare
och rönnbärsmal, skorv kan också finnas, det gör inget för
mustens kvalitet, jag tar bort de som inte går att använda.
En papperskasse (från affären) med äpple ger ca 4 liter must,
varierar naturligtvis. Vinterfrukt ger mer must än sommarfrukt.
Det du behöver förutom äpplen är flaskor eller dunkar för att
transportera hem musten i. Vi säljer nya 5 litersdunkar, för 35 kr
st, om jag har några kvar.
|
Kan man lagra musten:
Klicka här
|
I kylskåp håller sig musten
upp till 4 dagar, därefter börjar den att jäsa (blir till alkohol).
En enkel och skonsam metod är att frysa musten i mindre förpackningar, då behåller man c vitaminerna i drycken
mm.
Man kan också pastörisera
musten (klicka på länken för mer info). Man värmer då upp musten till 75-76 grader i
15 minuter och häller på rena glasflaskor.
|