Söndag 7 oktober 2007
Med passion för tomater
Tomater hör till livets stora glädjeämnen, anser
konstnärsparet Angela Lind Bergström och Tommy Bergström. I
deras Linneanskt inspirerade trädgård i Östra Ämtervik, som nästa
år kommer att vara öppen för allmänheten, frodas ett drygt
30-tal olika tomatsorter.
|
Tomater av alla former och färger finns det i
Angelas och Tommys växthus. Foto: Olle Persson
|
Det
är allt ifrån vita, gula, oranga och röda till bruna och nästan
svarta tomater. Alla hamnar så småningom i de mest skiftande
skepnader på matbordet hemma hos Tommy och Angela. Fast allra
godast är nog tomaterna helt naturella, tycker Angela.
Det var 1984 som Angela och Tommy flyttade tillbaka hem till Värmland
och ett ganska förfallet hus i Hörn i Västmyr i Östra Ämtervik.
Det hade en gång i tiden varit lantgård men sedan styckats av för
att därefter under ett antal år användas som sommarbostad.
Sedan dess har Angela och Tommy arbetat med att sätta huset i
ordning. Fint har det blivit men allt är inte klart än.
För tre år sedan köpte Angela och Tommy tillbaka ladugården
och den hyser nu bland annat ett antal förnöjda höns, som fritt
spankulerar omkring bland träd, buskar, grönsaker och blommor.
Trädgården runt huset har också den ägnats mycket tid. Angela
och Tommy har alltid odlat. Under de första elva åren av sitt äktenskap
bodde de i ett kollektiv i Västerbotten och där ingick det att
man skulle vara självförsörjande med potatis och andra rotsaker
och grönsaker.
Det är förstås Angela, som är själva trädgårdsmästaren, påpekar
Tommy. Hans roll är mera att vara drängen som utför alla
sysslor som den trädgårdskunniga Angela ålägger honom.
Tommys stora passion är att vara arkitekten som
formar trädgården. Han älskar att anlägga gångar, men måste
finna sig i att spara lite mark, ja, om man ska vara riktigt noga,
ganska mycket mark till Angelas odlingar.
Bakom ladugården finns flera växthus och numera odlar man mer än
vad som behövs i det egna hushållet. Ekologiskt förstås. Och
med frön som de själva samlar och spar till nästa år. Överskottet
av frön säljer Angela och Tommy till intresserade.
I trädgården finns allehanda blommor, mycket pelargoner
och fuchsior, som används som rabattväxter, och många ganska
speciella växter. Alla med en historia, ibland kort, ibland
ganska lång, som Angela och Tommy gärna berättar.
– Det här är vår önsketrädgård, det är så här vi
vill ha det, säger Angela och Tommy.
Under 15 års tid har de prövat sig fram till de grönsaker och
rotsaker som trivs i trädgården.
Där frodas nu majs, purjolök, morötter, mangold, spenat,
zucchini, bönor av olika slag, krusbladig och framför allt slätbladig
persilja, som de tyska kunderna inte klarar sig utan. Dock inte
potatis.
Men den överväldigande passionen är nog
tomater. Det har man inte svårt att förstå när man ser sig om
i det stora växthuset med alla de prunkande plantorna som dignar
av tomater i härliga färger.
Under många, många år har Tommy och Angela precis som alla
andra tomatodlare sökt efter härdiga och snabbväxande
tomatplantor, som hinner mogna på friland. Siberian Early heter
en av de verkliga favoritplantorna, som lär bära frukt redan vid
fem plusgrader fast det har inte Tommy och Angela vågat pröva än.
Som brinnande tomatälskare är Tommy och Angela
förstås medlemmar av Svenska tomatklubben, en förening som båda
verkligen kan rekommendera.
Bortåt 3 000 medlemmar utbyter erfarenheter och får tillgång
till ett stort antal frösorter. För tillfället cirka 350
sorter.
Minst en månad till räknar Tommy och Angela med att få tomater
i sina växthus. Allra godast är de som sagt enligt Angelas
mening helt naturella men den mycket matroade och matkunniga
Angela har många trevliga tomatrecept. Här nedanför kommer några
av dem.
Lena Sewall
|
Tomatsoppan värmde gott den kulna september lördagen när alla tomaträtterna skulle
foto- graferas i växthuset. Angelas goda italienska Foccaciabröd smakade alldeles underbart till den varma soppan.
|
|
De grekinspirerade fyllda tomaterna är kanske inte den mest
bildsköna av rätter men avgjort en kulinarisk höjdare. I
Angelas trevliga keramikform ser de förstås mycket aptitretande
ut.
|
Angela och Tommy pustar ut i sitt växthus efter allt fotograf-
erandet och ser fram emot att också få avsmaka alla de goda
tomaträtterna.
|
Godast av allt är nästan tomaterna som de är, tycker Angela och
Tommy. Deras tomatsallad är härligt färggrann och välsmakande
och förstås gjord på de egna tomaterna.
|
Tomater av alla former och färger finns det i Angelas och Tommys
växthus. Foto alla bilder: Olle Persson
|
Angelas tomatpaj är både god och
dekorativ. Äppelmusten i bakgrunden är från det egna
musteriet. Foto: Olle Persson
Publicerad: 2007-10-04 05:59
|
FAKTA
Tomatsallad
Detta är en färggrann tomatsallad
som består av små och stora röda, gula, orange,
”svarta” och vita tomater
Till 4 personer:
400 g tomater av olika sorter och färger (om tomaterna
är av den smaklösa sorten bör man tillsätta lite
socker för att få fram tomatsmaken)
1 rödlök
100 g fetaost
20 st svarta oliver
1/2 dl basilikablad
olivolja
flingsalt
(citron)
Så här gör man: Skiva upp tomaterna, lägg dem på
ett serveringsfat.
Garnera med skivad rödlök, fetaost, oliver, hela
basilikablad. Ringla över olivolja, (pressa eventuellt
över lite citron) och strö därefter en nypa flingsalt
över alltsamman.
|
FAKTA
Tomatsoppa
Tomatsoppa som vi gör den mitt i Värmland
Det här är Angelas version av den berömda spanska
Gazpachosoppan, som kan serveras antingen kall eller
varm. Man kan använda antingen gurka eller squash. Så
här års föredrar Angela squash eftersom gurkan nu kan
vara lite besk.
Till fyra personer
500 g färska tomater
2 bifftomater ca 200 g
1/2 färsk gurka eller 300 g squash
1 gul lök
1 normalstor purjolök, ta även med det gröna
1 röd paprika
Citron eller vitvinsvinäger
Olivolja
Salt och svartpeppar
Mycket persilja, minst 1 dl finhackad
Cirka en liter vatten
Så här gör man: Bifftomaterna skållas och skalas.
Skala även gurkan eller squashen och löken. Kärna ur
paprikan och skär allt i mindre bitar. Kör grönsakerna
i mixer eller matberedare tillsammans med de passerade
tomaterna. Späd med vatten till soppkonsistens och
smaka av med salt och svartpeppar.
Balansera smaken i soppan med hjälp av citron eller vinäger
och persilja. Ett par droppar av en god olivolja ger en
fin avrundning.
Servera soppan direkt kall eller värm den före
servering, härligt nu på hösten.
|
FAKTA
Oliv- och tomatpaj från Italien
En mycket god paj med krispig
botten!
Pajdeg
100g smör eller 50 g smör och 50 g margarin
2 1/2 dl vetemjöl (kravodlad)
1 msk vatten
Fyllning
5-6 (600g) färska tomater
ca 20 svarta urkärnade oliver
1 tsk salt
1 1/2 dl riven ost
1 msk olivolja
1/ dl hackad basilika
Att strö över
lite riven Pecorino ost (fårost)
1/2 tsk flingsalt
Så här gör man: Lägg mjölet i en skål, skiva ner
smöret och nyp ihop en Till en deg, tillsätt vattnet
och arbeta snabbt ihop degen. Eller använd matberedare.
Lägg degen i plastpåse i kylen ca en timme.
Kavla ut degen tunt och klä en pajform, nagga sedan
botten. Låt det hela vila i kylskåp i 10 min. Förgrädda
pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. i 200 grader.
Skiva de färska tomaterna, lägg dem i en skål och strö
över saltet. Låt stå 10-15 min så att saltet drar ut
vätskan. Låt tomaterna rinna av i en sil, annars blir
pajen för fuktig.
Strö en del av osten på botten av pajskalet. Blanda
ner urkärnade oliver och basilika i tomatröran och lägg
den i pajskalet. Strö på resten av osten.
Grädda pajen ca 20 min i 225 grader tills den har fått
en fin yta. Ta ut pajen och ringla över olivoljan samt
till sist om du vill, strö över
flingsalt och riven Pecorino ost.
|
FAKTA
Fyllda tomater från Peloponnesos
Den här rätten fick Angela och
Tommy första gången på en ö i Grekland och har sedan
dess gjort den många gånger. I Grekland använde man förstås
en halv liter olja till den här satsen. Oljan på
botten av fatet med de fyllda tomaterna doppar man sedan
brödet i eller häller över andra rätter. Så mycket
olja kan ju inte en vanlig svensk förmå sig till att
använda men tomaterna blir jättegoda, för att inte säga
vansinnigt goda även i den här försvenskade versionen
med bara ½ dl olja.
Till fyra personer
8 mogna bifftomater, 225 g st
5 dl kokt bulgur
1/2 dl olivolja
1 ägg
1 dl mjölk
150 g fetaost
0,5 dl hackad grönmynta
1 gul lök
1 tsk salt
vitpeppar
Så här gör man: Skär av ett lock av tomaterna, spara
locket och gröp ur innanmäten och spara även det.
Hetta upp oljan och bryn den finhackade löken i den,
tillsätt tomatköttet och låt det steka tillsammans en
liten stund. Tag bort grytan från plattan och tillsätt
mjölken, bulgur, ägget, myntan, salt och peppar och
den grovsmulade fetaosten. Blanda väl tills det blir en
jämn konsistens. Fyll tomaterna med blandningen och sätt
på locken.
Ställ tomaterna i en smord ugnsfast form och grädda
mitt i ugnen i 225 grader i 40 min.
Blir det fyllning över kan det med fördel stekas runt
omkring tomaterna eller i egen form.
|
FAKTA
Marmelad från Viken i
Helsingborg
Till en sats
500 gram små tomater
1 tsk melatin (röd)
3 dl syltsocker
1-2 kanelstänger
Så här gör man: Skålla och skala tomaterna, skiva
upp tomaterna och koka dem mjuka. Tillsätt därefter
syltsockret , melatinet och kanelen.
Blanda ordentligt och låt det sedan koka upp under omrörning.
Sänk värmen och koka samman till en bra konsistens. Ta
bort kanelstängerna.
Häll upp på väl rengjorda burkar och förslut när
marmeladen svalnat lite.
|
FAKTA
Focacciabröd
Det här brödet föll
matfotografen Olle pladask för. Det var jättegott till
den varma tomatsoppan.
Till 1 bröd
25 g jäst
3 1/2 dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
7-8 dl Special vetemjöl
olivolja till pensling
ca 20 urkärnade svarta oliver
några kvistar rosmarin
1-2 tsk flingsalt
Gör så här: Smula ner jästen i en bunke. Värm
vattnet fingervarmt (37 grader) och rör ut jästen med
lite av vattnet.
Tillsätt sedan resten av vattnet, olja, salt. Blanda nu
lite i taget av mjölet, degen ska nu arbetas smidig och
jäs den sedan övertäckt i ca 30 min. Platta till
degen direkt på en plåt som är täckt med bakplåtspapper.
Jäs degen övertäckt i ca 30 min. Pensla över
olivoljan och placera delade oliver och rosmarinblad,
tryck ner dem med fingrarna och gör även några gropar
här och där i degen. Strö över lite flingsalt.
Grädda brödet i mitten av ugnen ca 15-20 min. i 225
grader.
Låt brödet svalna innan ni skär upp det i fyrkantiga
bitar.
Godast till soppan men det går bra till alla rätterna
utom till marmeladen.
|
|
|
|
|
|
|
|
|